Zeehond Hollum

Hollum, 18 januari 2020 – Vanmiddag werd RTZ & DA Ameland vanaf het strand bij Hollum gebeld door Hans Klencke. Hij trof daar, ter hoogte van het Tromppad, een zeehond aan die niet helemaal fit oogt.

Reden genoeg om in de ambulance te springen en ter plaatse het dier te observeren. Hoewel we wel wat verkleuring rondom de bek zien, kunnen we nog niet heel duidelijk vaststellen of de zeehond ook echt ziek is.

Een belangrijke aanwijzing voor een besmetting met longworm is bijvoorbeeld bloeding uit de neus en/of bek. Ook aan de houding, de manier van voortbewegen, maar ook de algehele conditie van de zeehond kunnen we vaak zien hoe het met het dier gesteld is.

In dit geval hebben we besloten om de zeehond even rust te gunnen. Is de situatie morgen niet gewijzigd dan zorgen we er alsnog voor dat hij veilig en snel naar de opvang aan de vaste wal wordt gebracht.