Handhavers en reddingsteam waarschuwen: ‘Laat zeehonden met rust’

Stichting Reddingsteam Zeedieren en handhavers van de gemeente Veere roepen Zeeuwen en andere strandgangers op uitrustende zeehonden met rust te laten. ‘Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, komen de zeehonden weer vaker de stranden op om te zonnen’, schrijven de handhavers op Instagram. ‘Laat de dieren vooral met rust en houd je hond … Lees meer

Vogelgriep maakt opnieuw slachtoffers, maar een plan voor wilde vogels is er nog steeds niet

Terwijl de eerste slachtoffers van vogelgriep zich alweer melden, is er nog steeds geen duidelijk plan voor het opruimen, registreren en verwerken van dode vogels die zijn gestorven aan de gevolgen van het virus. Instanties wijzen naar elkaar en uiteindelijk zijn het de vrijwilligers die de dode vogels moeten opruimen. Vorig jaar werden duizenden vogels … Lees meer

Grijze zeehond Domburg

Domburg, 29 maart 2023 – de melding van een grijze zeehond bij Domburg verliep een beetje anders dan gepland. De RTZ-dierenambulance liep vast op het strand tot op zijn bodemplaat.

Lees meer

Eerdere meldingen van Klapmuts

Klapmutsen zijn in Nederland zeldzame dwaalgasten, toch zijn er toch wel wat eerdere meldingen bekend van deze soort. Naar aanleiding van de Klapmuts op Vlieland, zocht Jaap van der Hiele het even uit.

Lees meer

Bruinvis Oostende

Oostende, 28 maart 2023 – Dirk Reunbrouck uit het Belgische Oostende stuurde ons de melding van een dode bruinvis op het strand. Opvallend was de grote wonde op zijn hoof; deze is te wijten aan een aanval van een grijze zeehond.

DWHC: update kokmeeuwen sterfte

Het is intussen duidelijk dat er sprake is van verhoogde sterfte door hoogpathogene vogelgriep (HPAI) onder met name kokmeeuwen. Half februari berichtten het DWHC en partnerorganisaties al over de signalen die hierop wezen (https://dwhc.nl/alert-op-vogelgriep-bij-kokmeeuwen/). Vooral op slaapplaatsen en in broedkolonies kunnen zich kwetsbare situaties voordoen doordat grote aantallen vogels hier dicht opeen verblijven met veel … Lees meer

Jonge zeehond IJmuiden

IJmuiden, 18 maart 2023 – Op zaterdag liepen er bij RTZ Velsen verschillende meldingen binnen van een jonge zeehond bij de pier van IJmuiden. De zeehond lag tussen de blokken van de pier. Omdat het te gevaarlijk was om het dier te benaderen, kon die niet gemerkt worden voor verdere observatie.

Bruinvis IJmuiden

Ijmuiden, 14 maart 2023 – RTZ Velsen kreeg op dinsdag 14 maart verschillende meldingen van een dode bruinvis bij IJmuiden thv paal 3 – zie melding. Het kadaver werd afgevoerd voor destructie.

Lees meer

Levende bruinvis Ouddorp

Ouddorp, 11 maart 2023 – Vanochtend net na acht uur is er melding binnen gekomen bij SOS Dolfijn dat er op het strand van Ouddorp een levend gestrande bruinvis is aangetroffen – zie melding. De vinder belde direct met SOS Dolfijn en verleende eerste hulp aan het dier terwijl de lokale hulpverleners van het team van Reddings team zeedieren Goeree-Overflakkee snel ter plaatse gingen. Deze hulpverleners beschikken ook over een speciale transportkist waarin de bruinvis tijdelijk op het strand verzorgd kon worden.

Lees meer