Levende bruinvis Ameland

Ameland, 18 augustus 2021 – Kort voor tien uur vanochtend hebben vakantiegangers op Ameland een levend gestrande bruinvis gevonden. Direct sloegen zij alarm bij SOS Dolfijn. RTZ & Dierenambulance Ameland en de KNRM Ameland waren snel ter plaatse om het dier te helpen.

De bruinvis vertoonde tekenen van vermagering, wat soms kan verraden dat er onderliggende problemen zijn, maar verder was het dier levendig en alert en had het geen grote verwondingen. Daarom werd besloten het dier terug naar zee te helpen en zo een kans te bieden. De medewerkers van RTZ Ameland hebben de bruinvis meegenomen vanaf de strandingslocatie voor transport naar een geschikte plek om het dier terug in zee te helpen.

Ondanks alle goede verzorging, overleed het dier onderweg. De bruinvis wordt later vandaag overgebracht naar de vaste wal. Aan de Faculteit Diergeneeskunde zal uitgebreid onderzoek worden gedaan op het dier om zo de reden van stranding proberen te achterhalen.

Wanneer walvisachtigen aanspoelen op de Nederlandse kust dan is er vaak iets met deze dieren aan de hand en hebben ze medische hulp nodig. Op dit moment beschikt SOS Dolfijn niet over een opvangfaciliteit nadat het de voormalige locatie in Harderwijk heeft verlaten. Op Landgoed Hoenderdaell wordt momenteel een nieuw walvisopvangcentrum gebouwd. Als alles naar verwachting verloopt, kan SOS Dolfijn eind dit jaar weer opvang bieden aan gestrande bruinvissen en dolfijnen. Tot die tijd zijn hulpopties beperkt tot een dier laten inslapen en zo verder lijden te besparen of een gestrand dier terug naar zee helpen.

Credits:

  • tekst: SOS Dolfijn
  • foto’s: RTZ&DA Ameland