Bruinvissen Oosterschelde

Vrijdag 18 april had Jaap van der Hiele kans om mee te varen op de Oosterschelde op zoek naar bruinvissen. Het weer zat in elk geval prachtig mee en er werden ook heel wat bruinvissen en groepen bruinvissen gezien.

Lees verder

Weerom bot van vinvis uit de Oosterschelde gehaald

Op zondag 2 maart 2025 werd een 3e bot van een gewone vinvis uit de Oosterschelde gehaald, meer bepaald bij de Zeelandbrug. Deze keer gaat het om een linkervin. Op de foto zie je duidelijk de humerus of opperarmbeen, en daaronder de 2 onderarmbenen Ulna en Radius. De hand met vingers ontbreekt.

Duiker vist metersgroot vinvisbot op uit Oosterschelde

Een duiker uit Breda heeft een vinvisbot van bijna drie meter lang opgedoken vanaf de bodem van de Oosterschelde. De ervaren duiker en ecoloog Bas van der Sanden dacht eerst dat hij op een flink stuk hout was gestuit. “Toen begon ik te beseffen: dit is geen hout, dit is bot”, zegt hij bij Omroep Zeeland. Hij zag al snel dat het om een onderkaak van een vinvis moest gaan. Hoe het vinvisbot op de bodem van de Oosterschelde is beland, blijft gissen.

Lees verder

Een maag vol plastic

Meer dan 9 op de 10 dood aangespoelde Noordse Stormvogels heeft plastic in de maag. Meestal zijn dat geringe hoeveelheden van enkele tienden van grammen. Maar soms zijn er dieren die zoveel plastic in de maag hebben dat het direct bij het begin van het opensnijden van de dode vogel zichtbaar is. Dit filmpje van een vogel uit 2022 brengt zo’n uitzonderlijk geval in beeld.

Lees verder

1e grijze pup voor Zeeland

Westkapelle, 30 november 2024 – Vanochtend kreeg Jaap van der Hiele melding dat er een grijze zeehondenpup op de zeedijk bij Westkapelle lag en het jonge dier zou tegen een auto aan liggen.

Lees verder

Jaarlijkse telling: afname zeehondenpopulatie Waddenzee

Uit de laatste tellingen van gewone zeehonden, tijdens de rui in de internationale Waddenzee, blijkt dat de duidelijke veranderingen in de populatie zich voortzetten. Waar de zeehondenpopulatie tussen 2002 en 2012 jaarlijks met 9% toenam, zagen onderzoekers een abrupte verandering: tussen 2012 en 2020 stagneerde de groei, met een gemiddelde jaarlijkse toename van slechts 1%. … Lees verder

Modelling drift of cold-stunned Kemp’s ridley turtles stranding on the Dutch coast

Every few years, juvenile Kemp’s ridley turtles (Lepidochelys kempii) are stranded on the Dutch coasts. The main population distribution of this critically endangered species primarily inhabits the Gulf of Mexico and the east coast of the United States. This study focuses on five reports from the Netherlands between 2007 and 2022, where juvenile turtles were … Lees verder

Sophie Brasseur en Geert Aarts over het zeehondenraadsel

Jelmar Hoekstra volgt in de FryslânDOK, ‘Het Zeehondenmysterie’, verschillende mensen die allen op hun manier in verbinding staan met de Waddenzee en de zeehond. Zo spreekt hij ook met Sophie Brasseur en Geert Aarts, zeehondenonderzoekers bij Wageningen Marine Research. Het verdwijnen van de zeehond baart ook hen zorgen, maar een duidelijke oorzaak kunnen ze niet … Lees verder

Knuffeldier in nood: onderzoekers staan voor raadsel

De zeehond is al jaren hét knuffelbeestje van onze Waddenzee. Maar naast knuffelbaar icoon is de zeehond ook een belangrijke graadmeter voor de ‘gezondheid’ van de zee. En die meter slaat negatief uit, want de zeehond verdwijnt. >> lees verder …