RTZ ziet sterke stijging in dode juveniele bruinvissen in Oosterschelde

Kijken we naar de cijfers van de voorbije 5 jaar over gestrande bruinviskalfjes, dan zien we een opvallende toename voor 2024. er worden meer bruinvissen gespot in de Oosterschelde en dat betekent dan ook dat er meer dode bruinvissen aangetroffen worden. Het één houdt verband met het ander.

De afgelopen tijd zijn er een aantal bruinviskalfjes opgehaald die gestrand waren in het Oosterscheldegebied en het directe uitstroomgebied van het bekken. Deze gestrande dieren zijn in overleg met de faculteit diergeneeskunde in Utrecht overgebracht voor onderzoek. Van de kalfjes worden foto’s gemaakt en deze worden bekeken met de verschillende foto ID programma’s welke draaien op en rond de Oosterschelde.

De laatste paar weken werden er regelmatig dode juveniele bruinvissen aangetroffen. Hierdoor hebben we de gegevens van de laatste paar jaar eens op een rijtje gezet, daarbij worden er meer bruinvissen gespot in de Oosterschelde en dat betekent dan ook dat er meer dode bruinvissen aangetroffen worden. Het een houdt verband met het ander.

Een subadult is een jong dier wat ongeveer 1 jaar en afgespeend is.
Een juveniel is een jong wat afhankelijk is van het moederdier.
Afwijkend is overschot van het kadaver van een juveniel of subadult bruinvis.

  • 2020 > 3 subadulten, geen juvenielen, geen afwijkende;
  • 2021 > 6 subadulten, 3 juvenielen en 2 afwijkend;
  • 2022 > 8 subadulten, 2 juvenielen en 2 afwijkend;
  • 2023 > 4 subadulten, 2 juvenielen en geen afwijkende;
  • 2024 > 8 subadulten, 14 juvenielen en 1 afwijkend.

Bovenstaande cijfers betreffen dode dieren uit de Oosterschelde en uitstroming; volwassen dieren zijn niet meegeteld in dit overzicht. (bijgewerkt t/m 22 augustus 2024)

Lees ook artikel bij Omroep Zeeland.