Terugblik op de KNRM Reddingbootdag 2024

Op zaterdag 25 mei 2024 was het KNRM Reddingbootdag, de regionale KNRM teams openden hun
deuren en gaven een inkijkje in hun vrijwilligerswerk. Bezoekers kregen ook de mogelijkheid om mee
te varen, hoe tof is dat. Naast de open dag van de KNRM werden diverse veiligheidsorganisaties,
stichtingen en verenigingen die verbonden zijn aan water uitgenodigd om zich daar te presenteren. Zo
werd ook RTZ Nederland uitgenodigd op 3 plaatsen om hun organisatie en vrijwilligerswerk te
presenteren. De dierenambulances die door stichting DierenLot uitgegeven zijn, waren bij al de 3
plaatsen aanwezig en kon men een kijkje nemen in de voertuigen.

RTZ Nederland stond bij de KNRM in IJmuiden, Neeltje Jans en Westkapelle. Bij de KNRM in IJmuiden stond ons team van Velsen, zij stonden daar met een kraam en voertuigen en vertelden wat zij doen om zeedieren in nood te helpen. Er was veel interesse in de voertuigen en de bijbehorende hulp/reddingsmiddelen en is er heel veel informatie gegeven en zijn er RTZ folders uitgedeeld. Kinderen konden op de quad gaan zitten en vervolgens kon er een foto gemaakt worden, die vonden de kinderen toch wel erg stoer.

Bij de KNRM op Neeltje Jans zijn 2 vrijwilligers van Schouwen-Duiveland heen gegaan die daar onze organisatie hebben gepresenteerd. Uitgerust met een computer en een beeldscherm op een speciale kast kon onze algemene presentatie worden gedraaid. Daarnaast hadden zij ook wat promotiespulletjes mee voor weggeven en de verkoop.
Qua voorlichtingsmateriaal hadden zij de bruinvis/dolfijnkist bij zich en een zeehondenmand. Ook hadden zij stukken net bij zich om te laten zien in wat voor problemen o.a. zeehonden kunnen komen en legden uit wat zij doen wanneer er een melding van een verstrikte zeehond gemeld wordt.

Bij de KNRM op Westkapelle zijn er ook 2 vrijwilligers geweest, zij hebben de nieuwe gesloten aanhangwagen meegenomen. Hierin staan opgezette vogels, schedels van zeehonden, bruinvis op sterk water en baleinen van een walvis, namelijk van de gestrande walvis van Westkapelle.
Voor de kinderen hadden we de grabbelton mee en kon er ook van alles gekocht worden zoals de verjaardagskalender, muismatten, houten zeehonden sleutelhanger. Voor proef hebben we een puzzel van 500 en 1000 stukjes laten maken door fotofabriek.nl en hebben we de puzzel met 1000 stukjes voor de bezoekers neergelegd om te laten zien.

Tussendoor kregen de vrijwilligers die in Westkapelle stonden nog een melding van een levend gestrande bruinvis op het strand van Zoutelande. Zij zijn snel ter plaatse gegaan, helaas heeft een strandgast de bruinvis tot 2x toe teruggezet. Onze vrijwilligers hebben nog even rondgekeken of ze de
bruinvis nog zagen om eventuele hulp te kunnen bieden, helaas werd deze niet meer gevonden en keerden zij terug naar de open dag van de KNRM om hun stand weer verder te bemensen en de bezoekers te woord te staan.

Als stichting RTZ Nederland danken we de 3 KNRM stations voor onze ontvangst en we hebben genoten van deze dag. In het zuiden hadden we eerst regen, begin van de middag droog en in IJmuiden werd het ’s-middags pas slecht weer. Daardoor kwam het bezoek in het zuiden pas aan het begin van de middag op gang.