Levende bruinvis IJmuiden

IJmuiden, 12 december 2021 – Eind van de middag hebben mensen een bruinvis aangetroffen in de problemen op het strand bij IJmuiden. Er werd alarm geslagen en diverse hulptroepen gingen direct onderweg.

Lokale hulpverleners van het Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ gingen snel ter plaatse terwijl ook de dolfijnambulance klaar werd gemaakt voor vertrek.
De omstanders dachten het gestrande diertje te helpen door het terug in zee te helpen. Het dier is niet meer teruggezien en dus is het duimen op een goede afloop.

Tref jij een gestrande bruinvis of dolfijn aan op het strand volg dan altijd de 4 eerste-hulp-stappen:

  1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat boven op zijn hoofd. Zorg dat er geen water of zand in komt.
  2. Zorg voor rust: een bruinvis of dolfijn op het strand raakt snel in de stress. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
  3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm. Koel het dier daarom met water en natte doeken en zorg indien nodig voor schaduw.
  4. Zorg voor de juiste hulp! Bel Stichting SOS Dolfijn op het alarmnummer 06-65098576 en spreek je naam en nummer duidelijk in. Dit activeert de semafoons van het rescue team en je wordt binnen enkele ogenblikken terug gebeld. Volg de aangegeven instructies goed op en zorg goed voor het dier tot hulp ter plaatse is.