Gewone zeehond Wissenkerke

Wissenkerke, 2 december 2021 – Donderdagavond kreeg RTZ Zuidwest melding van een dode zeehond bij Wissenkerke.

Het kadaver van een dode zeehond werd vrijdag geborgen. Alles wees op een gedraaide darm.

Volvulus of darmtorsie is een vrij veel voorkomende aandoening waarbij een gedeelte van de darm om zichzelf gedraaid is. Volvulus kan ontstaan in de maag, de dunne darm en de dikke darm.

Volvulus is een belangrijke oorzaak van afsluiting van de darm (ileus) waardoor het voedsel niet meer door de darm kan passeren. Het gedraaide deel van de darm kan binnen enkele uren afsterven (darminfarct) doordat de bloedtoevoer naar het afgeknelde deel van de darm wordt belemmerd. Dit kan uiteindelijk leiden tot een barst in de darm (darmperforatie) en een buikvliesontsteking of peritonitis, wat uiteindelijk tot de dood leidt.