Witflankdolfijn Baarland

Baarland, 20 augustus 2021 – Op de plaat van Baarland, een gebied tussen de Zeeuwse plaatsen Ellewoutsdijk en Scheldeoord, is een dode dolfijn aangetroffen.

Medewerkers van het Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ Zeeland zijn na de melding ter plaatse gegaan om beeldmateriaal te maken voor de soortbepaling en om het dier te bergen. Dat bleek nog een hele klus omdat het dier in het slik lag.

Het blijkt te gaan om een witflankdolfijn. Een soort die voorkomt in de Noordzee maar niet vaak op de Nederlandse kust wordt aangetroffen.

De laatste keer dat er een vers exemplaar aanspoelde op de Nederlandse kust was in 2008 bij Castricum. De laatste stranding van een witflankdolfijn langs de Westerschelde dateert uit 1973, toen spoelde er een dier aan bij Breskens. Een volwassen witflankdolfijn (Lagenorhynchus acutus) wordt ongeveer 2,5 meter groot.

De soort is herkenbaar aan de zwarte sikkelvormige rugvin en de getekende flanken waarop witte/okerkleurige vlekken te zien zijn. De witflankdolfijn heeft een korte snuit en het zijn vrij schuwe dieren. Witflankdolfijnen leven doorgaans in groepen die kunnen uitgroeien tot tientallen dieren bij elkaar.

tekst credits: SOS Dolfijn
foto credits: RTZ Zuidwest