3 zeehonden voor RTZ Ameland

Ameland, 20 juli 2021 – Dinsdagochtend ontving RTZ & DA Ameland maar liefst drie meldingen over mogelijk hulpbehoevende zeehondjes. Eén zeehond met plastic en touw om de nek, één klein zeehondje en één zeehondje met wondjes.

Helaas kunnen wij niet overal tegelijk zijn, dus zijn door ons de locaties van de mogelijk hulpbehoevende zeehondjes op volgorde van urgentie bezocht. Op het moment van de meldingen waren wij overigens ook nog aan het rijden voor hulp aan een hulpbehoevend ‘landdier’. Druk druk druk dus!

Zeehond met plastic/touw om de nek
Als eerste zijn wij naar de locatie van de zeehond gereden die touw/plastic om zijn nek had. Deze zeehond is al een aantal keren aan ons gemeld de afgelopen dagen en weken maar iedere keer lag hij of al in zee, of in de branding en ging hij er iedere keer ‘als een speer’ vandoor. Nu was hij op het strand gespot dus haast was geboden want voor je het weet is ‘de vogel weer gevlogen’. Het betrof een Grijze zeehond. Dit gaat niet om de kleur van het dier maar dit is een soortnaam. In Nederland hebben wij twee soorten zeehonden: de Grijze zeehond ((Halichoerus grypus) ook soms wel ‘Kegelrob’ genoemd en de Gewone zeehond (Phoca vitulina).
Nu deze zeehond op het strand lag kon onze Rob de sterke zeehond met een sprint en een visnet vangen. Met behulp van omstanders konden wij de zeehond op de grond houden en is door ons het touw met plastic verwijderd. Het plastic was al in de nek ingegroeid. Waarschijnlijk is dit om de nek van de zeehond gekomen toen het nog een jong dier was en zo is het ingegroeid. Ondertussen zijn de foto’s van de verwonding doorgestuurd aan de dierenarts van het Zeehondencentrum ter beoordeling. Echter was de zeehond zo enorm sterk, dat wij hem niet langer konden vasthouden om het antwoord af te wachten. Gelukkig was de insnijding niet dusdanig diep dat het ogenschijnlijk problemen zou opleveren. Het zoute zeewater zal de wond grotendeels genezen, al zal het litteken wel blijvend zijn.

Tweede zeehondje was aangevallen door vogels
Het tweede zeehondje die door ons is bezocht betrof een jonge Gewone zeehond met wondjes. Dit bleken ‘pikwondjes’ van vogels te zijn. Mogelijk meeuwen. Hiertegen kan zo’n kleintje zich nauwelijks verdedigen. Het was wel even zoeken overigens naar deze kleine want ze lag tussen de vele zeemosdiertjes waar het hele strand vol mee ligt en zeker niet fris ruikt. Ook van dit beestje werden er foto’s doorgestuurd naar de dierenarts van het Zeehondencentrum. Na beoordeling hiervan is het zeehondje door ons gewogen. Alhoewel het beestje niet heel erg zwaar was, viel het gewicht nog binnen de norm.

Derde zeehondje was goed op gewicht
Het derde zeehondje werd aan ons gemeld door Joost, Jan & Albert. Ook dit zeehondje is door ons gewogen en bleek goed op gewicht. Omdat het op beide locaties erg druk was met strandbezoekers zijn door ons de twee zeehondjes verplaatst. Ze zijn gemerkt met een milieu- en diervriendelijke verf. Zo kunnen wij hen herkennen als zij later weer aan land komen. De twee zeehondjes zijn door ons in overleg met het Zeehondencentrum, samen op een rustig stuk strand weer vrijgelaten. Wij zullen de zeehondjes blijven monitoren of het goed met hen gaat.