Levende bruinvis Ameland

Ameland, 19 juli 2021 – Vanavond ontving RTZ & DA Ameland via Zeehondencentrum Pieterburen een melding dat er op ons Ameland een bruinvisje levend was aangetroffen in de branding. Direct werd door hen alarm geslagen bij ons en tevens bij Stichting SOS Dolfijn.

Binnen enkele minuten was ons team van RTZ & Dierenambulance Ameland al ter plaatse. Ondanks deze supersnelle hulpverlening troffen wij het dier op dat moment dood aan terwijl de vinders het diertje probeerde te helpen door het in de branding nat te houden.

De bruinvis, een kalfje, wordt overgebracht naar de vaste wal en zal later aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht worden onderzocht. Dit onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de strandings- en doodsoorzaak.

Bruinvis kalfjes worden geboren in de zomerperiode met een piek in de maanden juni en juli. Een bruinviskalf blijft na de geboorte zes tot negen maanden bij het moederdier

Mocht je ooit een levende bruinvis aantreffen op het strand:

  1. Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op het hoofd. Een bruinvis die aanspoelt op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
  2. Rust: Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, praat rustig en zacht, houd mensen en honden op afstand.
  3. Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn. LET OP: dat het blaasgat op het hoofd vrij blijft.
  4. Bel SOS Dolfijn +31665098576 of het dierennoodnummer 144 en zorg goed voor het dier tot de dierenambulance of hulpverleners ter plaatse zijn.