Zeehondenpup Ameland

Ameland, 9 juli 2021 – Vrijdagmiddag 9 juli ontving RTZ & Dierenambulance Ameland een melding over een jong zeehondje op het strand. Ter plaatse aangekomen is door ons het beestje onderzocht op conditie/gewicht en eventuele verwondingen.

Niet ieder zeehondje die wordt gemeld wordt natuurlijk zo maar meegenomen. Jonge zeehondjes hebben veel rust en slaap nodig en vaak liggen zij gewoon te rusten. Zeehondjes in goede conditie worden vaak door ons met een dier- en milieuvriendelijke spuitbus verf een kenmerk gegeven. Ieder gebied (Noord- en Zuid- Holland, Zeeland en ieder waddeneiland) heeft haar eigen kleur. Zo weten wij bij een volgende melding dat dit zeehondje reeds door ons is gezien en in observatie is en waar deze zich nu bevindt. Mocht het zeehondje ergens anders aan land gaan, bijvoorbeeld op het strand van Terschelling, Vlieland of Texel, dan weten ook daar de zeehondenwachters, dit zeehondje is al ergens anders geobserveerd. Via het zeehondencentrum weten zij dan ook op welke datum en welke locatie.

Zeehondjes met een goede conditie worden 24 uur geobserveerd volgens de voorschriften van het ‘Zeehondenakkoord’. Het beestje wordt gewogen en na 24 uur weer gewogen. Mocht het gewicht sterk achteruit zijn gegaan dan wordt er mede aan de hand van het gewicht en de conditie van het zeehondje, door het zeehondencentrum besloten het zeehondje over te laten komen om aan te sterken.

Dit zeehondje van vrijdag 9 juli was erg mager en de navelstreng bloedde nog. Ook is er geen moederdier in de buurt gezien in de tijd dat het zeehondje op het strand lag te rusten. Hierom is in overleg met het zeehondencentrum, de kleine overgebracht naar de vaste wal voor verzorging en om aan te sterken.

Hartelijk dank aan de melder(s) voor het melden en de goede zorgen!