Witje Ameland

Ameland, 22 december 2020 – Dinsdagnamiddag kreeg RTZ en DA Ameland van wandelaars op het strand melding van een witte zeehond heel alleen op het strand.

Is het geen schatje? Over deze pup van een grijze zeehond ook wel kegelrob genoemd (Halichoerus grypus), ontvingen wij dinsdagmiddag 22 december een melding vanaf het Amelandse strand. Wij noemen het ‘een witje’. De geboortemaand van de Grijze zeehondjes is december. Van de gewone zeehondjes (Phoca vitulina) is dat juni. Een grijze zeehond is niet grijs van kleur, maar dit is de soortnaam van het dier. Meestal zijn volwassen mannetjes later zwart en de dames bruin of gemeleerd met een lichtere kleur.

Het zeehondje heeft nog een mooie witte vacht waar het slecht tot niet goed mee kan zwemmen, als de vacht nat wordt is deze erg zwaar, een jong zeehondje in deze fase kan verdrinken. Jaag een zeehond daarom ook nooit het water in.

Dit beestje is al aan het verharen, dan kun je zien rondom zijn nekje, daar zie je al plekken met zwart er doorheen. Dat verharen jeukt enorm. De beestjes nemen dan vaak een voor ons schattige ‘pose’ aan door met hun voorflappen overal te krabben waar het jeukt, zo raken ze weer wat los zittend haar kwijt. Dat ziet er heel schattig uit maar is pure noodzaak.

Een Moeder zeehond zoogt haar pup ongeveer 3 weken met vette moedermelk en laat haar kind daarna alleen. Het beestje blijft dan nog een tijdje op het strand/aan land liggen totdat het helemaal is verhaard voordat het naar zee gaat en moet daarna voor zichzelf zorgen. Vis vangen heeft het niet geleerd van moeder daarom raken deze zeehondjes in deze periode veel gewicht kwijt.

Soms zoogt een moeder langer dan 3 weken haar kind. Daarom is het belangrijk om op grote afstand te blijven en honden aangelijnd te houden. Dit omdat de moeder anders niet meer aan land durft te komen om haar kind te voeden. En die vette moedermelk heeft het beestje keihard nodig om een speklaag te kweken zodat het de winterperiode en het ijskoude zeewater overleeft. Als moeder niet meer op het strand durft te komen, sterft het beestje een akelige hongerdood. Nog niet verhaarde zeehondjes drinken uitsluitend melk.

In overleg met het zeehondencentrum hebben wij dit beestje niet mee genomen. Het beestje is niet gewond en ogenschijnlijk gezond. Het zeehondje wordt daarom door ons geobserveerd. Er is geen reden voor ongerustheid voor nu. Vaak komt moeder zeehond haar kind weer ophalen om later ergens anders het strand op te gaan om haar kind te zogen en te rusten. De kleintjes hebben net als mensenbaby’s die veel slapen, veel rust nodig. Ze zijn immers pas rond de 2-3 weken oud. Rust en afstand houden is dan ook ontzettend belangrijk.

Hartelijk dank aan de melders voor het contact opnemen, de video en hun goede zorgen, ook voor het afstand houden.