Zieke zeehond Ameland

Ameland, 14 december 2020 – Vanaf het strand bij paviljoen “Sjoerd” werd RTZ & DA Ameland op maandag 14 december meerdere malen gebeld door verontruste wandelaars en juttende eilanders. Aan de waterlijn lag een zeehondje dat niet in orde leek.

Aangezien het dier in eerste instantie niet doodziek leek, werd besloten tot observatie gedurende 24 uur.

Dinsdagochtend, nog voor het goed en wel licht werd, kwam het eerste telefoontje alweer binnen bij de dierenambulance. De zeehond lag er weer en leek toch echt ziek.

Ter plaatse stelden wij vast dat de ademhaling wat moeizaam was, het dier had last van diarree en ook één van de flappen was dik en de zeehond gebruikte hem niet terwijl hij over het strand bobberde.

We hebben een video van het dier gestuurd naar de deskundigen van de zeehondenopvang die vervolgens adviseerden om de kleine te markeren en te verplaatsen naar een rustig deel van het strand om daar de observatie voort te zetten.

Ook op z’n nieuwe stek knapte de kleine zeehond niet op. Hij bleef op dezelfde plek liggen en maakte geen aanstalten om naar zee te gaan terwijl je zou verwachten dat hij inmiddels wel trek zou hebben in een visje.

Alles afwegend werd, in samenspraak met de deskundigen, besloten om de patiënt op transport te zetten naar de vaste wal.