Update grijze zeehond Dishoek / Westkapelle

Op zondag, 26 januari 2020 kwamen bij verschillende instanties meldingen binnen van een grijze zeehond die ter hoogte lag bij Groot Valkenisse. Bij controle bleek het te gaan om een volwassen man. Het gebeurt regelmatig dat na de paringstijd de mannetjes op het strand liggen om uit te rusten van het paren en de bijbehorende gevechten.

Op dinsdagmorgen was de zeehond bij Groot Valkenisse vertrokken. Even later werd deze zeehond teruggevonden bij het KNRM station te Westkapelle. Aldaar werd het dier wederom in observatie genomen maar na vanmorgen werd duidelijk dat de toestand van deze zeehond achteruit ging. Tevens kreeg de zeehond geen rust vanwege de vele mensen die een rondje gingen lopen. Men had niet altijd in de gaten dat er een zeehond lag. Er werden borden geplaatst zodat men gewaarschuwd was.

Vanmorgen is door RTZ contact opgenomen met de gemeente Veere, Strandexploitatie Walcheren, KNRM, Aseal en EHBZ om tot een gezamenlijk besluit te komen.

Er werd besloten om de zeehond op te halen en over te brengen naar de opvang. Met medewerking van de handhaving en toezicht gemeente Veere, personeel SSW, KNRM, Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree, EHBZ en RTZ werd de zeehond gevangen en in een transportkist geplaatst en overgebracht naar de opvang van Aseal te Stellendam. Aldaar zal het dier onderzocht worden door de dierenarts.

Van Lianne de Jong van RTZ Kop van Goeree kregen we onderstaande fotoreeks.