Gewone zeehond Ameland

Ameland, 21 december 2019 – Zaterdag 21 december ontving RTZ & Dierenambulance Ameland een melding over een levende zeehond op het strand die ziek leek te zijn.

Op locatie aangekomen bleek het om een Gewone zeehond te gaan (Phoca vitulina). De zeehond, die eerst tegen de duinen aan lag, leek inmiddels op weg te zijn naar zee en lag in een plas water. Dichterbij gekomen bleek dat het arme beestje te zijn gestorven… De sporen van de duinen tot aan zee waren nog vers en goed zichtbaar.

Wij hebben in overleg deze zeehond mee genomen. Het beestje gaat naar de vaste wal voor onderzoek.

Melders bedankt voor jullie goede zorgen en het doorgeven van de juiste locatie!

Dode zeehonden die al wat langer op het strand liggen en niet meer ‘vers’ zijn, ‘geven wij terug aan de natuur’. Wat wil zeggen dat wij hiervoor niet op locatie komen. Deze dieren laten wij liggen als voedsel voor andere dieren zoals vogels.

Alleen verse dieren, dezelfde dag gestorven, komen in aanmerking voor onderzoek. Om te bepalen of een dier vers is, vragen wij altijd aan de melders om meerdere foto’s en/of een filmpje aan ons te sturen voordat wij een lange kostbare rit voor niets maken. Vaak blijkt het namelijk om dode zeehonden te gaan die al wat langer geleden zijn overleden, deze zeehonden laten wij liggen.

Voor meldingen of advies kun je ons bereiken op onze diensttelefoon:

+31 6 22767470

Graag ontvangen wij foto’s en de locatie van het zieke of gewonde dier. Dank!