Zeehond gestorven in ’t harnas

Vrijdag 22 november ontving RTZ & Dierenambulance Ameland een melding over een dode zeehond op het strand. Op locatie aangekomen bleek het om een volwassen Grijze zeehond te gaan.

De zeehond was op weg naar zee, dat was goed te zien aan het nog verse spoor op de achtergrond en is zeg maar, ‘in het harnas’ gestorven.

Het dier was ook aangepikt door meeuwen. Of dit bij leven is geweest of nadat de zeehond was overleden kon (nog) niet worden vastgesteld.

Rob heeft inmiddels pijn in zijn rug, want het dier was ongeveer twee meter lang met een gewicht van ongeveer 150 Kg. Er was op dat moment geen andere vrijwilliger beschikbaar dus Rob heeft in zijn eentje de grote dode zeehond in de Dierenambulance moeten tillen. Respect!

De zeehond is met de boot van 13.00 uur overgebracht naar Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde voor onderzoek naar de doodsoorzaak. In het kader van de containerramp met de ‘MSC Zoe’ wordt er -tevens- onderzocht of (zeezoog-)dieren die dood worden gevonden of overlijden aan onze kust een mogelijk verband hebben met deze ramp. De uitslagen van dat onderzoek worden pas in de loop van volgend jaar kenbaar gemaakt.

Wij danken de melders hartelijk voor hun goede zorgen en ook de vrijwilligers die naderhand hebben geholpen met het transport van het dier!