RTZ overlegt internationaal over zeedierenopvang

Afgelopen zaterdag was Jaap van der Hiele vanuit RTZ in het Verenigd Koninkrijk aanwezig bij de MARC-meeting. Dit is een overleg waar alle betrokken partijen uit het Verenigd Koninkrijk die iets met zeedierenopvang te maken hebben vertegenwoordigd zijn. Dit zou een goed voorbeeld voor Nederland kunnen zijn.

Tijdens het overleg kwamen diverse onderwerpen voorbij zoals hoeveel opvangcapaciteit men daar heeft voor zeehonden. Het blijkt dus dat er meer dan 25 opvangcentra zijn van klein tot groot. (klein is 2 – 8 dieren per seizoen en groot is 100 – 200 dieren per seizoen).
Het gaat hier niet om hoeveel centra er zijn maar hoe kunnen we de capaciteit aanpassen aan de vraag vanuit hulpbehoevende zeehonden. Door de verschillende organisaties wordt gezamenlijk gefaciliteerd om een opvang te starten en draaiende te houden voor o.a. zeehonden. Ongelooflijk inspirerend en het laat zien hoe het wél kan. Ze zijn nu weer bezig om nog enkele kleinere centra de kans te geven om opvang te starten of te helpen.

Ook worden er adviezen geschreven over dolfijnen, walvissen groter dan 6 meter.

Er werden ook nog verslagen gemeld van de strandingen van het afgelopen ½ jaar in en rondom de UK. Dit was een indrukwekkende lijst met zowel levend als dood gestrande dieren. Van zeehond tot walvis

Al met al een interessante en leerzame dag geweest met dank aan de MARC – meeting.