Huiler Scheveningen

Scheveningen, 16 januari 2017 – Vanmiddag is er een jonge huiler aangespoeld bij Scheveningen. Het is een zeehondje van ongeveer twee weken oud. Mogelijk is het nog niet verhaarde zeehondje geboren op de zandbank ‘De Razende Bol’.

Door het opgestuwde water en de hoge golven van de afgelopen dagen raken de rustplaatsen van zeehonden onder water en komen de jongen met hun dikke witte babyvacht (waarmee ze niet of nauwelijks kunnen zwemmen) in het water terecht en spoelen dan, soms helaas dood, maar ook vaak levend aan. Een pup van een grijze zeehond groeit van 8 a 10 kg bij de geboorte in een zoogperiode van slechts drie weken tot 50 a 60 kg. Dat startgewicht hebben ze nodig om de winter te overleven als ze zichzelf na die zoogperiode moeten aanleren vis te gaan vangen. Na drie weken verliezen de jongen hun witte beschermende babyvacht en gaan dan soms een paar weken later pas het water in om vis te leren vangen.

Dit zeehondje weegt nog niet eens 20 kg. Het onfortuinlijke beestje heeft geluk gehad én geluk dat het is gevonden! Zonder moeder kan dit zeehondje namelijk niet het gewicht bereiken van rond de 40 kg. wat het moet hebben om zelfstandig de winter te kunnen overleven en zou het ten dode zijn opgeschreven als het niet was gevonden. Gelukkig is de knapperd opgevangen bij zeehondenopvang ASeal in Stellendam en gaat het helemaal goed komen!