Zeepaardjes Borssele

Borssele, 6 juni 2024 – Aan het begin van de avond op donderdag 6 juni 2024 kreeg RTZ via Stichting Dierenwelzijn Zeeland een melding dat er 2 zeepaardjes zijn gevonden op strandje ter hoogte van de inlaat van de kerncentrale Borssele. Dierenwelzijn Zeeland heeft de 2 zeepaardjes overgenomen van de melders/vinders en vervolgens overgedragen aan RTZ.

Zij hebben contacten met Diergaarde Blijdorp / Rotterdam Zoo, na overleg is besloten om de 2 zeepaardjes bij de duikplaats bij de Zeelandbrug weer vrij te laten. Want de temperatuur van het water is warm genoeg om ze op een veilige plaats terug te zetten. En bij de Zeelandbrug is een plek waar deze diertjes zonder problemen kunnen worden teruggezet.

In de winter gebeurt dit niet, want dan raken zeepaardjes in een soort coma waardoor zij eerst op temperatuur gebracht moeten worden alvorens ze teruggezet kunnen worden bij hun soortgenoten. Terugzetten na opvang in de winter gebeurt veelal in het voorjaar wanneer de temperatuur van het zeewater het toelaat en gebeurt vrijwel altijd bij de duikplaats van de Zeelandbrug.

Doordat we deze 2 op advies al direct konden terug plaatsen zijn vrijwilligers van ons met de zeepaardjes naar de locatie bij de Zeelandbrug gereden. Er werd ook al direct een plan gemaakt voor terugplaatsing, in het voorjaar wordt dat normaal gesproken gedaan door duikers. Die hadden wij natuurlijk niet direct bij de hand.

Al kregen we dus geluk, met dat onze vrijwilligers bij de parkeerplaats kwamen waar de duikers ook altijd parkeren stonden er nog net 2 duikers die net bezig waren hun spullen op te ruimen bij hun auto. Zij zagen ons komen en dachten aanvankelijk dat we voor een zeehond kwamen, al stapten we uit met een tweetal zeepaardjes in een spa fles. Onze vrijwilligers hebben uitgelegd dat ze 2 zeepaardjes bij zich hadden en of zij bereid waren om deze weer uit te zetten. Gelukkig waren deze 2 dames daartoe bereid om ons te helpen. Eerst hebben we de zeepaardjes vanuit de spafles overgeplaatst in een grote plastic zak zodat ze wat meer ruimte kregen. Bij het water hebben we ze net als met goudvissen eerst op temperatuur laten komen.

Een van de duikers ging met het zakje op zoek naar een mooi plekje voor deze zeepaardjes om ze weer vrij te laten. Ze heeft nog even gewacht dat deze mooie diertjes zich aan wierplantjes gingen klemmen om vervolgens terug te keren naar de kant.

We danken Dierenwelzijn Zeeland voor de samenwerking, Mark de Boer van Diergaarde Blijdorp voor zijn expertise en overleg wat we het beste konden doen. Als laatst natuurlijk de 2 vrouwelijke duikers van de Wilrijkse Duikschool VZW voor het terugzetten van deze zeepaardjes in de natuur.