Gevlekte gladde haai Breskens

Breskens, 25 juli 2023 – Op deze prachtige dinsdagmorgen kwam er een melding bij RTZ Nederland binnen van een gevlekte
gladde haai. Dan sta je met elkaar toch even raar te kijken van zo’n melding en tja wat doe je er op dat moment mee. Wij zouden Reddings Team Zeedieren niet zijn, als we er niets mee zouden doen al is de kans op overleven van zo’n diersoort op het strand natuurlijk heel erg klein.

Een vrijwilliger van onze organisatie is op pad gegaan en heeft de meldster met een aantal omstanders gevonden. Het dier was gestrand op het strand van Breskens, ter hoogte van het fietsvoetveer die van Breskens naar Vlissingen vaart.

Eenmaal ter plaatse, wordt er overleg gepleegd met in dit geval Diergaarde Blijdorp daar zit namelijk de expertise wat je het beste kunt doen met zo’n dier. Alle opties worden doorgenomen en uiteindelijk is het besluit om het dier toch zo spoedig mogelijk naar dieper water te brengen om zo
de overlevingskans te vergroten.

Het bleek een vrouwtjes haai te zijn, deze leven in de Ooster- en Westerschelde en zijn de kraamkamers van deze haaiensoort. Voor mensen geheel ongevaarlijk want ze zwemmen vooral op de bodem en heel diep. De vrouwtjeshaai had een lengte van 1 meter en 10 centimeter.

Toen moest er transport geregeld gaan worden om het dier in dieper water te krijgen. Een optie was om middels een overtocht van het fietsvoetveer naar Vlissingen gebruik te gaan maken en halverwege de haai overboord te zetten.

De reddingsbrigade was ook aanwezig, gezien hun rood-gele bewakingsvlaggen die in top hingen. En aangezien de reddingsbrigade beschikt over snelle ribs was het eigenlijk de beste en snelste oplossing voor de haai. Onze vrijwilliger is naar de reddingsbrigade toegegaan en heeft de situatie voorgelegd. De leden van de reddingsbrigade hadden er best oren naar, alleen zij moesten nog wel toestemming krijgen vanuit de Centrale Post. Na een korte tijd kregen zij groen licht om in dit speciale geval buiten de boeien in dieper water te gaan varen.

Onze vrijwilliger is met twee andere leden van de reddingsbrigade gaan varen en hebben de haai bij de vinders ter plaatse opgehaald. De haai kon mooi aan boord op de vloer liggen en zou het wel even volhouden. Er werd een mooie diepte van 18 meter gevonden om deze prachtige gevlekte
gladde haai terug te zetten. De motor werd op stationair gezet, hierdoor draait de schroef niet meer en blijft de rib stabiel in het water liggen. Dit gaf een mooie gelegenheid om de haai op een goede manier terug in het water te plaatsen. Zodra ze in het water lag, zwom ze nog even een heel klein stukje aan het oppervlak en dook achter de boot de diepte in.

Al met al een mooie actie en goeie samenwerkingen met de melders, Diergaarde Blijdorp en de reddingsbrigade van Breskens.

foto credits: Reddingsbrigade Breskens