Dierenambulance De Wijs 50 jaar!

Dit jaar bestaat Dierenambulance De Wijs 50 jaar. Dat laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan want heel stiekem zijn we daar best trots op. Helemaal vanzelf ging het namelijk niet altijd.

Om dit feestje te vieren, wordt op dierendag 4 oktober 2022 een boek gepresenteerd bij boekhandel Paagman in Den Haag met als titel Echte dierenvrienden zijn niet sentimenteel. 50 jaar Dierenambulance De Wijs.

In het boek wordt het verhaal verteld van het begin op de Steenhouwersgaarde in Den Haag toen Yvonne de Wijs-Pfundt (moeder van oprichter Theo) nog de telefooncentrale bediende en de hele familie de Wijs, vader Marius, José, Theo en andere vrijwilligers, hun steentje bijdroegen. Er is ook veel aandacht voor de ervaringen van de vrijwilligers uit die tijd en hoe na 14 jaar (!) in een gewoon woonhuis op drie hoog er eindelijk een eigen pand kon worden betrokken op de Zinkwerf, waar we nu nog steeds zitten.

Er zijn echter ook nare dingen geweest. In Den Haag zijn twee dierenambulances en dat heeft vooral in de jaren tachtig voor ongemakkelijke toestanden gezorgd. De landelijke pers sprak van een heuse concurrentiestrijd en de gemeente Den Haag trad niet altijd even handig op.

Dierenambulance De Wijs was natuurlijk niet de enige dierenambulance in Nederland, maar wel een van de eerste. In het boek wordt dan ook gekeken naar hoe het met andere dierenambulances is gegaan en dat levert verrassende verhalen op. Interessant daarbij is dat vanaf begin jaren zeventig het aantal dierenambulances zowat explodeerde. Hoe komt dat eigenlijk? Uiteraard is er ook plaats voor verhalen over spectaculaire reddingen van dieren.

Schrijver Antoinette Dop heeft gesproken met Theo de Wijs en Irma van Laar (de huidige leiding) en de vrijwilligers van het eerste uur, voor zover die nog in leven zijn. Verder is ze de gemeentearchieven ingedoken en natuurlijk ook het archief van Dierenambulance de Wijs, evenals alle krantenartikelen uit de begintijd. Het boek is geïllustreerd met foto’s.

Van 3 juli t/m 3 september 2022 kunt u het boek met korting bestellen op de Facebookpagina van de Dierenambulance De Wijs voor € 20, exclusief verzendkosten van €2,50. Als u dat doet, bent u er ook zeker van dat het boek geleverd zal worden op 5 en 6 oktober. De opbrengst van het boek zal ten goede komen aan Dierenambulance de Wijs.
Na deze introductieperiode kost het boek €22,50.

Vanaf de presentatie op 4 oktober zal het boek ook bij Paagman te koop zijn. Houd er echter rekening mee dat in als u het boek daar koopt, een deel van de opbrengst naar Paagman gaat.

Met vriendelijke groet,

Theo de Wijs