Grijze zeehond Domburg

Domburg, 11 april 2021 – Zondag was Joke, vrijwilligster bij Dierenambulance Den Bosch, op het strand in Domburg met haar hondjes. Ze vond een grijze zeehond, onder gewicht en verzwakt. Zo zielig, maar toch ook lief! Reddingsteam Zeedieren Nederland RTZ werd ingeschakeld voor de reddingsoperatie.

De zeehond is waarschijnlijk afgelopen januari geboren. In tegenstelling tot de gewone zeehond, wordt de jongen van de grijze zeehond niet geleerd hoe ze moeten jagen. Ze worden de eerste 3 weken van hun leven gezoogd tot ze +-45 kg wegen. Daarna vindt moeders het genoeg en mogen ze op kamers. Het jong weet niet hoe hij aan eten moet komen en zal de eerste 4 weken op een strand of zandplaat gaan liggen. In die 4 weken valt hij af naar +-25 kg. Dan wordt de honger dusdanig dat het jong zelfstandig op zoek gaat naar voedsel: hij zal in het begin vanalles eten, tot ‘ie zelf snapt wat hij lekker vindt en hoe hij dit kan vangen. Het probleem is dat de jonge grijze zeehond de neiging heeft om in die periode hogere gebieden te bezoeken, waardoor hij niet meer zelf de weg terug over het -meestal drukbezochte- strand richting zee kan vinden.

Met deze jonge zeehond is het goed gekomen. Het beestje had longworm (hoestte ook bloed op), maar dat schijnen ze bijna allemaal te hebben. Hij was nog gezond genoeg. In overleg met de zeehondenopvang is hij op een rustig plekje tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder uitgezet (het naaktstrand!). Na een dag rondgekeken te hebben is hij zelfstandig de zee in gedoken. Eind goed, al goed, dankzij Jaap van der Hiele van RTZ-Zuidwest (reddingsteam zeedieren, onderdeel van de Dierenambulance)!