Grijze zeehond Brouwersdam

Brouwersdam, 6 april 2021 – Dinsdagavond rond 21u kreeg RTZ van de politie Haringvliet melding van een grijze zeehond op de rijweg van de N57 op de Brouwersdam.

Ron van Aperen van DA Schouwen-Duiveland en Jaap van der Hiele van RTZ Zuidwest gingen zo snel mogelijk ter plaatse. In overleg met de zeehondenopvang werd de zeehond gevangen aan aan de noordzeekant terug vrijgelaten.

Van hen onderstaand filmverslag.

Op 6 april 2021 omstreeks 20.40 uur werd er melding gemaakt dat er een zeehond op de rijbaan van de Middelplaten lag, op de Brouwersdam te Ouddorp. Er is gelijk actie ondernomen door de DA Schouwen – Duiveland/RTZ Schouwen-Duiveland die kant op te sturen.

Op de locatie aangekomen was reeds de politie en Rijkswaterstaat aanwezig en de melder. Na een korte observering werd besloten om assistentie te vragen aan collega’s van RTZ en EHBZ.

De zeehond was namelijk niet van plan om het zomaar op te geven om de Noordzeekant te gaan bereiken op zijn eigen manier en was reeds begonnen aan een wandeling door de berm richting het gebouw van Staatsbosbeheer op de Grevelingen.

Nadat iedereen was gearriveerd en het materiaal verzameld, kon de vangactie gaan beginnen.

De eerste vangpoging mislukte omdat de zeehond zich onder het net kon uitwerken.

De tweede vangactie was succesvol en de zeehond kon in de dolfijnenkist geplaatst worden voor transport naar de Noordzeezijde van de Brouwersdam.

Normaal gesproken gaat de grijze zeehond weer via de spuisluis aan de zijde van Schouwen-Duiveland door de spuisluis maar deze verkoos een ander avontuur door het nemen van een andere route. Hierdoor was een lift van het strandingsnetwerk noodzakelijk om toch veilig aan de andere kant te komen.

Met dank aan de melder, politie Hellevoetsluis en Rijkswaterstaat voor beveiliging en de collega’s van RTZ en EHBZ voor het helpen van een dier in nood.