Eerste bevindingen onderzoek overleden Bruinvis Ameland van 12-10-2020

Maandag 12 oktober ontving RTZ & DA Ameland een melding over een dode bruinvis op het strand van Ameland. Omdat het dier vers was is in overleg de bruinvis overgebracht voor onderzoek naar de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht.

De sectie is inmiddels gedaan en de eerste bevindingen hebben wij donderdag 15 oktober ontvangen:Het ging om een volwassen mannelijk dier van 143 cm. en 33 Kg. die ernstig vermagerd was. De bruinvis had dan ook een leeg maagdarmstelsel en ontstekingen in de slokdarm. Daarnaast had de bruinvis parasieten in de longen die, waarschijnlijk gepaard met een bacteriële infectie, een longontsteking veroorzaakt had. Ook waren er parasieten in de lever en binnenoren.

Er zaten twee grote ontstekingen van de huid op de buikzijde. Het zou kunnen dat dit door een eerdere stranding is gekomen, waarbij de buik over het zand of iets anders is gescheurd en dit is gaan ontsteken. Ook kunnen dit soort huidontstekingen door virusinfecties komen.

Er zal door middel van microscopisch onderzoek geprobeerd de exacte oorzaak te achterhalen. Ook wordt er nog gekeken of er afwijkingen in het brein en de andere organen zaten. De uiteindelijke resultaten worden zoals gebruikelijk meegenomen in het jaarverslag 2020 die in de loop van 2021 zal verschijnen.

Wij danken de melders voor de melding en Linde van Schalkwijk en Lonneke IJsseldijk voor het onderzoek en de snelle terugkoppeling van de eerste bevindingen!

Wil je meer lezen over strandingsonderzoeken? Kijk dan hier: https://www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek

tekst en foto’s: RTZ & DA Ameland