Premature zeehond Ameland

Ameland, 23 mei 2020 – Zaterdag ontving RTZ & DA Ameland twee meldingen over een klein zeehondje bij Suudwest.

Het betrof een te vroeg geboren zeehondje. Dit kun je zien aan de witte lange haren die de pup nog heeft. Pups van de gewone zeehond verliezen deze haren in de baarmoeder nog voor de geboorte. Dit in tegenstelling tot pups van de grijze zeehond die op het land verharen en pas te water gaan als ze verhaard zijn.

De maand juni is het geboorteseizoen voor pups van de gewone zeehond. In tegenstelling tot grijze zeehonden (geboorteseizoen december/januari) zwemmen pups van de gewone zeehond direct al met de moeder mee.

Wij zijn gaan kijken en hebben het beestje met tussenpozen 24 uur lang geobserveerd om te kijken of moeder zeehond haar kind zou komen voeden of op zou komen halen.

Dit gebeurde echter niet. Dit lag ook niet in de verwachting want de kleine lag in een kansloze positie achter een golfbreker. Een moeder zeehond had hier niet bij kunnen komen en op eigen kracht had de kleine ook geen kans. Het beestje heeft de hele tijd aan een basaltblok lopen sabbelen. In overleg hebben wij het te vroeg geboren zeehondje meegenomen. De pup zal met de veerboot van 13.00 uur worden overgebracht naar de zeehondenopvang aan de vaste wal.