Witje gered door RTZ Velsen

IJmuiden, 18 december 2016 – Dave en Herman van de nieuwe stichting RTZ (ReddingsTeam Zeedieren) hebben de eerste witte pup van 2016 van het strand gehaald. Het witje (het nog niet verhaarde jong van de grijze zeehond) lag in de buurt van IJmuiden alleen op het strand en was veel te mager.

De nieuwe stichting RTZ bestrijkt heel Nederland; de vrijwilligers zijn getraind en inzetbaar voor reddingen van alle soorten zeedieren. Stichting RTZ is onafhankelijk van de diverse opvangcentra; veel veldwerkers rijden in een aan de stichting beschikbaar gestelde dierenambulance van Stichting DierenLot.

Toen de witte pup werd gevonden, werden er net TV-opnamen gemaakt van het team in Velsen. Het dier is door de RTZ-ers naar zeehondenopvang A Seal in Stellendam gebracht.

Er liggen al veel jongen op en rond Vlieland. Die worden in de gaten gehouden door RTZ-er Willem, totdat ze 35-40 kg en verhaard zijn. Dat is het gewicht wat de jongen na ongeveer drie weken zogen moeten hebben; dan drinken ze niet meer bij de moeder.