Levende blauwe haai bij Ouddorp

Ouddorp, 12 december 2020 – Iets na het middaguur kreeg RTZ Nederland melding van een levende blauwe haai op het strand van Ouddorp. Cees en Lianne van RTZ Kop van Goeree gingen onmiddellijk ter plaatse en kregen versterking van Jaap van der Hiele van RTZ ZuidWest.

Omdat een haai niet zelf actief kan “ademen”, is het belangrijk dat het dier zo snel mogelijk terug in het water wordt gezet om te vermijden dat die sterft. De haai werd 3 keer opnieuw in zee gezet maar spoelde iedere keer opnieuw aan. In afwachting van assistentie werd het dier nat gehouden en door het water bewogen.

Kraakbeenvissen als haaien en roggen hebben geen kieuwdeksels, maar een aantal afzonderlijke kieuwspleten. Hierdoor kunnen haaien niet zoals beenvissen het water langs hun kieuwen pompen en moeten ze altijd blijven zwemmen om te kunnen ademhalen.

Update 13u26: na contact met Blijdorp werd besloten het dier naar hen over te brengen waar hij in een bassin terecht kan.

Update 13u51: vertrek naar Blijdorp met de haai in een dolfijnenkist. De Reddingsbrigade Ouddorp leverde een zuurstoffles om de haai tijdens de rit van zuurstof te voorzien.

Update 15u11: aankomst bij Blijdorp, de patiënt doet het prima.

Update 16u01: de haai werd in het grote bassin uitgezet en zwemt zelfstandig.